Območje zajema občine Gorenja vas - Poljane, Škofja Loka, Železniki in Žiri.
  • Okusi loškega podeželja

22.8.2013

Okusi loškega podeželja

 Škofjeloško območje skriva neskončno zgodb, tudi kulinaričnih. Nekaj izmed njih smo jih želeli obuditi z Leader projektom »Okusi loškega podeželja«, ki ga izvaja Razvojna agencija Sora v sodelovanju z Območno obrtno-podjetniško zbornico Škofja Loka, Društvom za razvoj podeželja Resje in Loško zadrugo ob finančni pomoči Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, nacionalnih sredstev in sredstev občin Škofja Loka, Gorenja vas-Poljane, Železniki in Žiri.

 
V okviru projekta skušamo obuditi posamezne sezonske jedi, ki so bile včasih na jedilnikih naših babic in dedkov in jih ponuditi domačim in tujim gostom. Jedi so pripravljene po starih receptih, ki so prilagojeni okusom sodobnega časa in temeljijo pretežno na kvalitetnih živilih lokalnega in slovenskega izvora ter so prilagojene danostim posameznih letnih časov.
 
Med raznovrstnimi jedmi iz loškega boste tako v posameznem letnem času lahko okusili postrvje zvitke v marinadi, domačo juho z drobnjakovimi štrukeljci, loško smojko, ajdovo kašo z zajčjim ragujem, skutine žličnike z rjavim maslom, orehi in sirom, fižol s suhim sadjem, visoško pečenko, dušeno koštrunovo meso z zelenjavo in krompirjevimi žganci, loško mešanico, loško medlo, jabolčni kuhani štrukelj s cimetovo omako, orehovo potico z lipovim čajem in jabolčnim sirom, dušena jabolka v malinah na skutinem obroču, pečene hruške s cimetom in medeno omako, polnozrnate pehtranove štruklje s skuto.
 
Vse to in še več v posameznem letnem času dobite v 14 gostinskih lokalih, ki so pristopili k projektu, in sicer v Škofji Loki in bližnji okolici so to gostilne Gostilna Pri Boštjanu na Križni gori, Gostilna Pri Danilu v Retečah, Gostilna – pizzerija Pri Ingliču, Kašča, Gostilnica – buffet Lunca in Gostilna Pr' Starman. Na območju poljanske doline jedi ponujajo Gostilna Lipan na Hotavljah, Gostilna Metka v Studorju, ter v Gorenji vasi Gostišče Taverna Petra in Gostilna Pr'Sedmic. V Selški dolini pa dobrote ponujalo Gostilna Pr'Birt na Praprotnem in Gostišče Pri Zalogarju v Dolenji vasi, v Žireh pa Gostišče pri Županu in gostinsko podjetje Sklednik. 
 
Obogateno gostinsko ponudbo v teh lokalih boste prepoznali preko slikovitega logotipa na tablicah, ki krasijo vhode v izbrane gostinske lokale, njihove jedilne liste ter po različnem promocijskem materialu. Predstavitev posameznih jedi ter gostinskih ponudnikov si lahko ogledate v posebnem katalogu (http://issuu.com/simonpavlic/docs/katalog-olp-web-f). Vljudno vabljeni, da jih obiščete in povprašate za trenutno ponudbo. 
 
Če pa raje pripravljate jedi doma, pa si lahko domača živila za pripravo jedi naročite pri lokalnih ponudniki. Njihovo pestro ponudba lokalnih pridelkov in izdelkov si lahko ogledate v Seznamu ponudnikov pridelkov in izdelkov iz škofjeloškega območja. (http://issuu.com/simonpavlic/docs/olp-katalog-ponudbe-issu)
 
Dodatne informacije: Razvojna agencija Sora, Poljanska cesta 2, Škofja Loka, 04 50 60 22304 50 60 223, julija.primozic@ra-sora.si.