The area covers the municipalities of Gorenja vas - Poljane, Škofja Loka, Železniki and Žiri.

Hrvatski - osnovni podaci 

Škofjeloško područje i bogata kulturno – povijesna baština
Višestoljetna vladavina biskupa Freising je Škofjoj Loki, najbolje očuvanom srednjevjekovnom gradiću u Sloveniji, utisnula neizbrisivi pečat. Već na prvi pogled taj maleni gradić, povezan sa zelenim zaleđem Selške i Poljanske doline, ostavlja upečatljiv dojam svojim muzejom, starodavnom Žitnicom, Homanovom kućom, Kamenim mostom, Marijinim obilježjem, Kapucinskom knjižnicom i ostalim veličanstvenim zgradama i brojnim galerijama, te se tako upoznate sa slavnom baštinom prošlosti i živom umjetnošću sadašnjosti.
Živopisnu Škofju Loku s prirodnim resursima i bogatom tradicijom obrtništva dopunjuju doline uz Poljansku i Selšku Soru. Identitet Selške doline označavaju ljevaonice, izrada mjedenih kruščića i čipkarstvo, koje je pored obućarstva obilježje i Poljanske doline s gradićem Žiri.
Izniman spoj prirodne i kulturne baštine područja već stoljećima inspiriraju brojne umjetnike koji su upravo u našim mjestima crpili inspiraciju za svoje najljepše radove i koji su time svijet upoznali s ljepotama škofjeloškog područja.

Stvaralaštvo zanatlija i slikarska tradicija

Jedno od najranijih svjedočanstava o životu zanatlija i obrtnika na području Škofje Loke nalazi se na fresci Sv. Nedjelje na crkvi Marijinog navještenja u Crngrobu. Na našim područjima nekad su bili prisutni brojni zanati: izrada platna, željeza, izrada čipki, obućarstvo, klobučarstvo, izrada češljeva, izrada mjedenih kruščića i kalupa za njih i još mnogo toga. Sačuvane izvore možete pogledati u muzejima u mjestima Škofja Loka, Žiri i Železniki. U Škofoj Loki možete u Centru za umjetnost i obrt pogledati i kupiti proizvode obrtnika, koji i danas stvaraju sa čitavog škofjeloškog područja.
Generacije umjetnika iz 19. i 20. stoljeća iz škofjeloškog područja vrlo su značajne za slovensko slikarstvo, a njihovi predstavnici su poznati i u širem europskom okruženju: braća Šubic, Anton Ažbe, Ivan Grohar, France Mihelič. Različiti suvremeni umjetnici i ostali posjetitelji danas dolaze k nama između ostalog i zbog bogatih likovnih događanja kao što su otvorenja izložbi, različite likovne kolonije i radionice. Od značajnijih izložbenih prostora u Škofjoj Loki je Miheličeva galerija u Kašči (Žitnici).

Škofjeloški pasijon i ostale priredbe
Davne 1721. godine loški je kapucin pater Romuald napisao Škofjeloški pasion, najstariji sačuvani dramski tekst, napisan na slovenskom jeziku. Veličanstvena kazališna procesija sa biblijskim sadržajem svakih se nekoliko godina održava na ulicama i trgovima prastare Škofje Loke, a u njoj nastupa više od 800 glumaca i 80 konjanika. Pozvani ste se na Škofjeloški pasijon, koji će se održati 2015. godine, a uz to i u posjet stalne pasijonske zbirke i multivizije u Kapucinskoj knjižnici.
Živopisne su zgrade na Gradskom trgu elegantna pozadina za brojne priredbe na otvorenom. Središnja škofjeloška priredba lipanjski je Historial, kada ulice i trgovi ožive u srednjevjekovnom duhu. O živahnom pulsu gradića sa zelenim zaleđem svjedoče brojne etnološke, kulturne, zabavne i sportske priredbe kao što su Čipkarski dani u naselju Železniki, Dan ugljenara na Starom vrhu ili Pješačenje uz Rapalsku granicu u mjestu Žiri.

Pješačenje, vožnja biciklima, jahanje, ribolov

Sportskim entuzijastima su nakon razvedenih Škofjeloških brda na raspolaganje uređene planinske biciklističke i planinarske staze, a ljubiteljima biciklističkih izleta i lagodnijih šetnji brojne lako dostupne tematske i šumske nastavne staze. U planinskim domovima i na seoskim imanjima otvorenih vrata okrjepom će vas dočekati gostoljubivi domaćini.

Područje uz Selšku i Poljansku Soru idealno je i za jahanje u netaknutoj prirodi, dok su obje rijeke pravi raj za ribiče. U Selškoj Sori je mnogo potočnih i kalifornijskih pastrva, dok u  Poljanskoj Sori plivaju cipli i glavatice, dok su od Škofje Loke dalje sve češći podust, mrena i klen.

Rupnikova linija

Prije drugog svjetskog rata tadašnja je Kraljevina Jugoslavija kao obranu od mogućih talijanskih napada izgradila sustav utvrda na teritoriju zapadne Slovenije, u neposrednoj blizini Rapalske granice. Utvrde još i danas kraljuju na obroncima i vidikovcima, a u pratnji iskusnog vodiča možete sami istražiti njihovu unutrašnjost s podzemnim hodnicima i dvoranama.

Adrenalinski i zimski sportovi

Jedriličarsko padobranstvo u naše krajeve privlači sve više ljubitelja adrenalinskih avantura jer su strmi obronci Škofjeloških brda i prekrasni panoramski vidikovci kao stvoreni za nezaboravne poduhvate. U adrenalinskom parku u Selškoj dolini visoko među krošnjama drveća očekuju vas izazovi spretnosti.
Skijaši i daskaši svoj ćete izazov naći na snježnim padinama, a ostali će svoju priliku za rekreaciju naći na brojnim uređenim trkaćim i sanjkačkim stazama. Posjetite omiljena i uređena skijališta u Selškoj i Poljanskoj dolini: Stari vrh, Soriška planina i Rudno. Sva navedena skijališta primjerena su i za obitelji s djecom, rekreativce i hrabrije skijaše.

Odmor u prirodi, izleti i kulinarika

Na škofjeloškom području možete preživjeti bezbrižan i opuštajući odmor, u iskonskom kontaktu s prirodom, ljudima i njihovom kulturom. Upoznajte tradicionalna znanja u nastavnim radionicama, posjetite muzeje i galerije, upoznajte se s bogatom umjetničkom i slikarskom baštinom tisućugodišnje povijesti. Dozvolite da se mi s brižno organiziranim izletima, prirodoslovnim danima ili aranžmanima za vaš odmor pobrinemo za vaše nezaboravne doživljaje.
Kulinarski užici u ugodnim ugostiteljskim objektima i na turističkim imanjima u blizini grada, u ugodnom ladanjskom okruženju, mnoge posjetitelje škofjeloškog područja mame da se vrate. Raznovrstan izbor jela tradicionalne kuhinje od prirodno uzgojenih sastojaka uvjerit će i najzahtjevnijeg gosta. Okus kulinarskih specijaliteta izvrsno dopunjuje plemenita vinska kapljica, a na turističkim imanjima paleta prirodnih i kod kuće izrađenih sokova, likera, rakija, mjedenih, mliječnih i pekarskih proizvoda.

Dobrodošli u kraljevstvo beskrajnih priča!

Turističke informacije

TURIZAM ŠKOFJA LOKA
Kidričeva cesta 1a
4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517 06 00, +386 51 427 827
faks: +386 4 517 06 05
e-mail: info@skofja-loka.com
w: www.skofja-loka.com