The area covers the municipalities of Gorenja vas - Poljane, Škofja Loka, Železniki and Žiri.

NL - Basisinformatie 

Škofja Loka en een rijk cultureel - historisch erfgoed
De eeuwenlage heerschappij van de bisschoppen van Freising heeft op Škofja Loka, de best bewaarde middeleeuwse stad van Slovenië, een onuitwisbare stempel gedrukt.  Op het eerste gezicht is Škofja Loka een kleine stad, gekoppeld aan het groene achterland van de dalen van de Poljanska Sora en de Selška Sora. De stad biedt een geweldige culturele ervaring. Bezoek het kasteel van Škofja Loka met zijn museum, de oude graanspijker, het Homanhuis, de stenen brug, het Mariagedenkteken, de kapucijner bibliotheek, andere prachtige gebouwen en de talrijke galerieën en leer zo de roemrijke erfenis uit het verleden en de levendige kunst van nu kennen.
De kleurrijke stad Škofja Loka sluit aan op de prachtige natuur en de ambachtelijke traditie van de valleien van de Poljanska Sora en de Selška Sora. De eigenheid van het dal van de Selška Sora wordt bepaald door ijzergieterijen, de productie van honingkoeken en kantwerk.  Dit laatste is samen met leerbewerking ook sterk aanwezig in de vallei van de Poljanska Sora  en de stad Žiri. De uitzonderlijke mengeling van een nog ongerepte natuur met het culturele erfgoed is reeds eeuwen lang een inspiratiebron voor tal van kunstenaars. Juist hier vonden zij inspiratie voor hun mooiste werken waardoor ze de faam van het prachtige landschap van de streek van Škofja Loka uitdroegen over de hele wereld.

Creatief handwerk en een traditie van schilderkunst
Een van de vroegste getuigen van de kunst- en ambachtstraditie op het grondgebied van Škofja Loka is het fresco van het Heilige Zondagsgebod in de Maria-Boodschapkerk te Crngrob. De regio van Škofja Loka had vroeger een erg uitgebreide ambachtelijke activiteit met linnenweverijen, ijzergieterijen, schoenmakers, kantklossers, hoeden- en kammenmakers, fabricatie van mallen voor honingbroodjes en het bakken van honingbroodjes en nog veel meer. De bewaarde getuigenissen van deze ambachtactiviteiten kan men vinden in de musea van Škofja Loka, Žiri en Železniki. In het “Centrum voor kunst en ambacht” van Škofja Loka zijn vandaag nog steeds de producten van creatieve handwerkers uit de regio te bezichtigen en te koop.
De 19e en 20ste eeuwse kunstenaarsgeneraties uit de regio van Škofja Loka nemen een zeer belangrijke plaats in de Sloveense schilderkunst in. Enkele vertegenwoordigers zoals de gebroeders Šubic, Anton Ažbe, Ivan Grohar en France Mihelič  zijn zelfs in heel Europa bekend.  Diverse hedendaagse kunstenaars en kunstliefhebbers komen naar Škofja Loka omwille van zijn rijke artistieke evenementen zoals tentoonstellingen, kunstkolonies en workshops. Een van de belangrijkste tentoonstellingsruimtes is de Mihelič -galerij  in de Oude Graanschuur.

Het passiespel van Škofja Loka  en andere evenementen
In 1721 schreef Romuald, een kapucijnermonnik uit Škofja Loka, het passiespel van Škofja Loka, de oudst bewaarde in het Sloveens geschreven dramatekst. Deze prachtige theatrale processie met Bijbelse inhoud, waaraan meer dan 800 acteurs en ruiters deelnemen, trekt om de paar jaar door de straten en pleinen van oud Škofja Loka. In afwachting van de ommegang van 2015 nodigen wij U uit om de permanente collectie van het passiespel en de multimediale voorstelling te bezoeken in de bibliotheek van het kapucijner klooster.
De kleurrijke gebouwen van het stadplein zijn een prachtig decor voor de vele evenementen in open lucht. Het belangrijkste is de ‘Historial’ die plaatsvindt in juni wanneer de straten en pleinen herleven in middeleeuwse sfeer. De talrijke etnologische, culturele, sportieve en ontspannende evenementen, zoals de kantklosdagen in Železniki, de dag van de kolenbranders op Stari Vrh of de veldloop langs de Rapallogrens in Žiri getuigen van de levendige atmosfeer in de dorpen van het groene achterland.

Wandelen, fietsen, paardrijden, visserij
Voor de sportliefhebbers zijn er in de ruige heuvels van Škofja Loka verschillende fiets- en wandelroutes uitgestippeld. Liefhebbers van fietstochten en lichte wandelingen kunnen genieten van de gemakkelijk toegankelijke thematische bospaden. In de berghutten en de open boerderijen word je gastvrij begroet.
In de valleien van de Poljanska Sora en de Selška Sora.kan je paardrijden in de ongerepte natuur. De rivieren zelf zijn een paradijs voor vissers. De Selška Sora is rijk aan beekforel en meerforel, terwijl je in de Poljanska Sora op vlagzalm en Donauzalm kan vissen. Verder weg van Skofja Loka worden steeds vaker sneep, barbeel en kopvoorn gezien.

Rupnik linie

Voor de Tweede Wereldoorlog bouwde het toenmalige Koninkrijk Joegoslavië in het westen van Slovenië, vlak bij de in het verdrag van Rapallo vastgelegde landsgrens, een stelsel van vestingswerken als verdediging tegen een eventuele Italiaanse aanval. Op de heuvelruggen en – toppen  liggen nog steeds forten waarvan je de ondergrondse gangen en kamers onder begeleiding van een ervaren gids zelf kan verkennen.

Avontuur en wintersport
Paragliding trekt steeds meer liefhebbers van het adrenalineavontuur naar deze regio. De steile hellingen van de heuvels van Škofja Loka bieden een prachtig panoramisch uitzicht en zijn ideaal voor onvergetelijke avonturen. In het Adrenalinepark in het dal van de Selška Sora worden je vaardigheden hoog in de bomen op de proef gesteld. Skiërs en snowboarders komen aan hun trekken op de besneeuwde hellingen, terwijl er ook tal van andere recreatieve mogelijkheden zijn voor langlaufers of op de sleepiste.. Bezoek zeker de mooie skipistes in de valleien van de Poljanska Sora en de Selška Sora : Stari vrh, Soriška planina en Rudno. Ze zijn zowel geschikt voor gezinnen met kinderen, als voor recreatieve of geavanceerde skiërs.

Vakantie op het platteland, excursies en koken
Op het platteland rond Škofja Loka kan je een zorgeloze en ontspannende vakantie doorbrengen in een authentiek contact met de natuur,de  mensen en hun cultuur. Ontdek de traditionele kennis in leerzame workshops, bezoek musea en galerieën, maak kennis met het rijke artistieke erfgoed en haar duizendjarige geschiedenis.
Zorgvuldig georganiseerde reizen, wetenschappelijke dagen of een vakantiearrangement bezorgen je een onvergetelijke ervaring.
De culinaire hoogstandjes die je aangeboden worden  in aangename pensions en op boerderijen in een aangename landelijke omgeving maar toch niet ver van de stad, lokken veel bezoekers naar Škofja Loka terug. De gevarieerde keuze aan traditionele gerechten met natuurlijke ingrediënten bekoren zelfs de meest veeleisende gasten.
Een proeverij van culinaire specialiteiten wordt aangevuld met een glas wijn en in de toeristische boerderijen kan je genieten van natuurlijke, zelfgemaakte sappen, likeuren, brandewijn, honing, zuivel en bakkerijproducten.

Welkom in het koninkrijk van eindeloze verhalen!

Toeristische informatie
TOERISME Škofja Loka
Kidričeva cesta 1a
4220 Škofja Loka
Tel: +386 4 517 06 00, +386 51 427 827
Fax: +386 4 517 06 05
e-mail: info@skofja-loka.com
w: www.skofja-loka.com